LCHF er en populær forkortelse for Low Carb, High Fat, hvor Carb i sig selv er en forkortelse for Carbohydrates, altså kulhydrater.
LCHF kost er altså en diæt som fokusere på at spise meget få kulhydrater, og tilsvarende større mængder fedt. Underforstået er her et temmelig højt proteinindtag.
Baggrunden for LCHF som slankekur
Den basale præmis for LCHF diæten er en teori om at den mest betydningsfulde faktor i den overvægt som plager så mange af os er et konstant forhøjet niveau af hormonet insulin i blodet. I sin mest simple form er logikken enkel nok.
- Hver gang vi spiser et måltid med en betydelig mængde kulhydrat nedbrydes denne til glucose og medfører en højere koncentration af glucose i blodet (højt blodsukker).
- Stigningen i blodsukker medfører at bugspytkirtlen frigiver insulin for at få cellerne (muskler og lever) til at optage det overskydende sukker og skabe balance. Det er en proces alle raske mennesker er igennem mange gange i løbet af en dag.
- Fordi vi i vores moderne samfund spiser langt mere sukker og kulhydratholdig mad (med højt glykæmisk indeks) end vi er skabt til, er kroppen i en konstant tilstand hvor den forsøger at fylde cellerne op med kulhydrat fordi der er overskud af glucose i blodet.
- Så længe kroppen desperat forsøger at gemme kulhydrat i lagrene og arbejder på at opbygge energilagre, er det stort set umuligt samtidig at tømme vores fedtdepoter for lagret energi.
- Ved at holde kulhydratindtaget på et absolut minimum holder vi insulinresponsen i skak og kroppen kan forbrænde fedt med større lethed.
Hvad går en LCHF kur ud på?
En Low Carb High Fat diæt er temmelig simpelt bygget op og er ikke så avanceret som mange andre specialdiæter. Til gengæld kan den være meget hård at følge, hvis man kører den fuldt ud. Afhængig af hvilken skole man bekender sig til kan grænsen for kulhydratindtag være sat til 5 gram for hver 100 gram mad, eller et maksimalt antal gram kulhydrat som må indtages pr. dag (typisk fra 20-50 gram).
LCHF diæten opererer ikke i så høj grad med glykæmisk indeks, hvilket nok følger af at der må indtages så lidt kulhydrat at det ikke gør alverden til forskel hvor hurtigt det optages i blodet. Hvor andre kure fokuserer på at sløve omdannelsen til blodsukker ned, foreskriver LCHF diæten at man stort set ikke skal indtage kulhydrat.
Du skal spise meget af, eller må gerne spise:
- Kød af enhver art
- Fisk og skaldyr, men ikke paneret
- Fede mælkeprodukter som smør, ost, fløde, creme fraiche
- Mættet fedt er helt OK
- grøntsager som vokser over jorden (ikke rodfrugter)
- Nødder af enhver slags
- Æg
Du må ikke spise (i større mængder)
- Enhver form for fødevare med større koncentration af kulhydrat
- Korn, brød og ethvert kornprodukt inklusive rug, byg, spelt, hvede, emmer, byg, durrum
- Ris inklusive vilde og brune ris
- Pasta
- kartofler og andre kulhydratholdige rodfrugter
- Frugt i enhver form
- Sukker i alle afskygninger, herunder sukkerholdige læskedrikke
- Kun begrænsede mængder rodfrugter som gulerødder, rødbeder etc.
- Øl
Hvilke andre slankekure minder LCHF om?
Et lavt indtag af kulhydrat er efterhånden en hjørnesten i de fleste kure som vinder indpas, i høj grad fordi det virker. Der er således et meget stort overlap mellem LCHF og eksempelvis den for 10-15 år siden meget populære Atkins diæt, som på samme vis og med samme argumentation advokerede en kost som var fedt og proteinbaseret og indeholdt så få kulhydrater som overhovedet muligt.
Videnskabelige undersøgelser af LCHF kost som slankekur
Den svenske læge Andreas Eenfeldt har samlet en lang række videnskabelige artikler som påvisere effekten af LCHF kost, både som slankekur og som middel til at styre sit blodsukker.
Du kan finde oversigten over dem her.
Hvor kan jeg læse mere om LCHF
Hvis du har en times tid kan du blive meget klogere efter at have hørt Andreas Eenfeldt fortælle om fordelene ved LCHF kost her:
Hertil kommer en række gode bøger om emnet:
Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health
Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health
The Art and Science of Low Carbohydrate Living: An Expert Guide to Making the Life-Saving Benefits of Carbohydrate Restriction Sustainable and Enjoyable
Skriv et svar