Dukan kuren tager sit navn fra lægen Pierre Dukan som har opfundet og beskrevet kuren. I daglig tale omtales den også ofte som “du kan” kuren, da reglerne for at overholde kuren er relativt let tilgængelige og derfor til at følge for de fleste.
Pierre Dukan har promoveret Dukan kuren siden begyndelsen af 1980’erne, men det er første efter udgivelsen af den engelsksprogede udgave The Dukan Diet i år 2000 at kuren virkelig har spredt sig og er blevet ualmindelig populær.
Hvad går Dukan kuren ud på?
Dukan kuren er baseret på på en liste over 100 tilladte fødevarer, samt fire specifikke faser i kuren:
- Angrebsfasen (attack phase)
- Vekselfasen (cruise phase)
- Konsolideringsfasen (consolidation phase)
- Stabiliseringsfasen (stabilization phase)
Angrebsfasen er designet til at kickstarte forbrændingen og gøre det muligt hurtigt at tabe 2 til 3 kg på 2-7 dage. Angrebsfasen varer 2-7 dage afhængig af hvor mange kilo man har behov for at tabe sig. Jo mere overvægt,jo længere varer angrebsfasen.
Det basale princip er at man får lov at spise så meget som man ønsker af omkring 70proteinrige fødevarer. De proteinrige fødevarer inkluderer blandt andet magert kød, indmad, fjerkræ, skaldyr, æg (dog ikke uhæmmet), samt en begrænset mængde havregryn hver dag.
Når angrebsfasen er overstået overgår man til Vekselfasen, hvor de proteinrige fødevarer fra angrebsfasen suppleres med omkring 30 grøntsager som ikke indeholder for meget stivelse eller sukker.Det er tilladet at spise (principielt) ubegrænset af de 100 fødevarer på programmet. Man spiser stadig omkring 2 spiseskefulde havregryn om dagen.
Vekselfasen får sit navn fra at man veksler mellem rene proteindage (PP for Pure Protein) og blandede dage (PV for Protein & Vegetables). På PV-dage anbefales et mix omkring 1/3 grøntsager og 2/3 proteinholdige madvarer. Afhængig af hvordan kuren forløber, kan man følge kadencer fra 1:1 (en dag med kun protein, efterfulgt af en dag med både protein og grøntsager) op til 5:5 (5 dage med ren protein efterfulgt af 5 dage med protein og grøntsager). Hensigten er at man i vekselfasen taber sig ca. et kilo om ugen.
Konsolideringsfasen overgår man til, når man har opnået det ønskede vægttab i vekselfasen. I konsolideringsfasen begynder man at spise mere almindeligt, men stadig med nogle restriktioner. Tommelfingerreglen siger at man skal følge konsolideringsfasen i 10 dage for hvert kilo man har tabt sig i de to tidligere faser. I denne fase spiser man protein og grøntsager hver dag, bortset fra den ugentlige proteindag, som anbefales at lægges torsdag hver uge.
Det er tilladet at spise en portion frugt (enkelte undtagelser) i første halvdel af konsolideringsfasen, og to portion i anden halvdel.I første halvdel af konsolideringsfasen kan man ligeledes spise et måltid med stivelsesholdige fødevarer som kartofler, pasta, ris etc. I fasens anden halvdel kan man have to sådanne ugentlige måltider. Det er ligeledes tilladt at spise op til to skiver brød om dagen, men det anbefales stadig at holde sig fra hvidt brød. To spiseskefulde havregryn hører stadig til i diæten.
Festmåltider indføres i konsolideringsfasen, med et enkelt om ugen tilladt i første halvdel, mens anden halvdel af fasen tillader to ugentlige festmåltider. Ved et festmåltid må der spises stort set hvad man vil, men kun en enkelt portion af hver ret (forret, hovedret og dessert er ok).
Der er særlig fokus på konsolideringsfasen, fordi det ofte er på det tidspunkt folk vil holde op med at følge programmet. Når vægttabet er opnået er der en naturlig tendens til at tro at man er ude af farezonen, og man begynder at falde i de dårlige vaner igen. Derfor er det særlig vigtigt at overholde konsolideringsfasens regler.
Som afslutning på Dukan kuren kommer stabiliseringsfasen. Her er målet at sikre, at du aldrig tager de tabte kilo på igen. Hovedprincippet er at man må spise hvad man vil, men skal fastholde den daglige portion havregryn, og holde en ugentlig dag kun på proteinholdige varer. Hertil er tanken at man efter de tre forudgående faser har fået et så godt indblik i hvilke fødevarer der virker fedende, at man selv kan styre at indtage dem i moderate mængder.
Der skal altså stadig sættes grænser for indtaget af kulhydrater i form af sukker og stivelse. Generelt anbefales det at tage en fødevares glukæmiske indeks med i betragtningerne om hvor meget af den pågældende fødevare der bør indgå i ens daglige kost.
Motion
Igennem de forskellige faser er det forudsat at man begynder at bevæge sig mere, hvis man har været passiv tidligere. Elevator og rulletrapper erstattes af trapper, og der bør udøves en halv times mortion om dagen. Er man ikke i forvejen fysisk aktiv, kan man starte med at tage en halv times frisk gåtur hver dag.
Hvilke andre slankekure minder Dukan kuren om?
Med sin fokus på proteinholdige fødevarer og stramme regler for hvor meget kulhydrat der må indtages (særligt i form at sukker og stivelse) har Dukan kuren en del til fælles med de andre low carb kure, herunder Atkins kuren. En at fordelene ved Dukan frem for andre low carb kure er at reglerne er meget præcis stillet op, og listen med 100 konkret godkendte madvarer gør det simplere at følge kuren, end hvis man skal vurdere kulhydratindhold og glukæmisk indeks for alt hvad man overvejer at spise. For nogle kan det endvidere være en fordel at der er klare perioder at forholde sig til.
Dukan kuren – opskrifter
Egentlige opskrifter til Dukan kuren er sdan set ikke specielt nødvendige. Med 100 tilgængelige fødevarer kan det så rigelig lade sig gøre at finde på en masse gode og nærende retter som overholder reglerne.
Hvis man har brug for inspiration kan man finde en del opskrifter hos Ude og Hjemme
Videnskabelige undersøgelser af Dukan kuren som slankekur
Det er stort set umuligt at opstøve deciderede videnskabelige undersøgelser som har testet selve Dukan kuren. Taget i betragtning hvor mange millioner eksemplarer Pierre Dukans bog er solgt i, og hvor populær kuren er, så er det bemærkelsesværdigt så lidt den er undersøgt.
Principperne om højt proteinindtag, lavt fedt og kulhydratindtag, samt princippet bag at tabe sig meget i introduktionsfasen kan man dog finde en del undersøgelser af.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140121093006.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20443094#sthash.6zRJofj5.dpuf
Hvor kan jeg læse mere om Dukan kuren
Dukan diæten
I køkkenet med Dukan diæten
Skriv et svar