God slankekur

Slankere krop på den sunde måde

  • Forside
  • Slankekure
    • Verdens bedste kur
    • 5:2 kuren
    • Dukan kuren
    • LCHF kost kuren
    • Stenalderkost
  • Om God Slankekur
  • Kontakt

Den fede faste – anmeldelse og guide

16. juli 2019 af Godslankekur 1 kommentar

Ved udgangen af juni måned 2014, havde jeg en interessant oplevelse. En god ven fortalte, at han gennem to uger havde fulgt en særlig kur, som havde gjort underværker for hans græsallergi, og generelle følelse af velvære, samtidig med at den havde skrællet nogle kilo af vægten over 14 dage.

Jeg er generelt yderst skeptisk over for særlige diæter som påstås at kunne påvirke ens helbred i betydelig grad på så kort tid. Der er ofte noget småhelligt new age over principperne, som stort set aldrig holder til en videnskabelig prøvelse.

Den fede faste bog af Martin Bonde MogensenMin ven er dog ikke typen som forfalder til tilfældig snake oil og løs snak, og hans insisteren på at kuren reelt havde gjort en forskel for ham vakte min interesse i tilstrækkelig grad til at jeg fik fat i  bogen som beskriver kuren. Det drejer sig om bogen Den fede faste af Martin Bonde Mogensen. Det er en relativt hurtig læst sag på 155 sider hvoraf ca. en tredjedel er opskrifter. Nedenfor følger min vurdering af bogen, samt en beskrivelse af principperne for den i bogen indeholdte kur.

Om forfatteren

Bogen er som anført skrevet af Martin Bonde Mogensen, som efter eget udsagn var en usund sømand med hang til pizza, kebab og lidt for meget at drikke. I forbindelse med Martins uddannelse som Body-SDS terapeut for 10 år siden oplevede han hvor stor betydning kostomlægningen og fasten beskrevet i Den fede faste kunne have for hans personlige sundhed. Fra pænere hud over forbedret sædkvalitet til fraværet af en tidligere alvorlig hundeallergi anfører Martin som eksempler på de fordele han selv oplevede. Læser man videre på nettet så er der flere gode virkninger oplistet forskellige steder, lige fra reduktion af skæl og hovedbundskløe over eksem og forskellige former for udslæt. Der er dog ikke umiddelbart nogen steder som henviser til reelle videnskabelige undersøgelser.

Martin forekommer troværdig, og er sjældent i bogen overdrevet prædikende. Det er dog samtidig klart, at han ikke har gravet specielt dybt ned i de videnskabelige baggrunde for hvad han har oplevet gennem sine fastekure. Han bevarer en til tider nærmest barnlig naivitet i sin tilgang til diæten, og kan godt virke en lille smule religiøs, hvilket sikkert skyldes de imponerende forbedringer i eget helbred han har oplevet. Billederne i bogen og på hjemmesiden www.denfedefaste.dk Giver indtryk af en vital Ole Henriksen klon, og det er næppe noget tilfælde 🙂

Om bogen

Bogen er på 155 sider opdelt i 12 kapitler, hvoraf de 55 sider er opskrifter på retter som overholder kurens retningslinjer. Indholdsfortegnelsen ser således ud:

  1. Den fede faste – til dig, der vil have det godt
  2. Din fordøjelse skal være en fornøjelse
  3. Har du det godt … nok?
  4. Giv din krop en ferie – og vend stærkt tilbage
  5. De mest stillede spørgsmål til Den fede faste
  6. Tryk på knappen – find din motivation
  7. Kan jeg, kan alle
  8. Sådan gennemfører du din første kur – med succes
  9. Skønhedstips under udrensningen
  10. 10-dages kostplan
  11. Opskrifter
  12. Fortsæt den sunde livsstil – og tak

Bogen bærere generelt præg af at savne en rød tråd gennem den første halvdel. Det er helt klart, at hele starten af bogen har til hensigt at motivere læseren til at begynde kuren, som udgør den sidste halvdel. Det sker gennem anekdoter, udtalelser fra folk som har gennemført kuren, krydret med forfatterens egen livshistorie. Det hele bliver flettet ind i hinanden på en til tider lidt usammenhængende måde. Det gør dog meget lidt skade, da der alene er tale om 70 sider, som er hurtig læst.

En større svaghed, som nok er symptomatisk for denne type bøger, er det totale fravær af videnskabelig tilgang og selvkritik. Det er tydeligt, at forfatteren er så begejstret for sin kur, at han ikke har fundet megen anledning til at se på eventuelle negative sider. en del steder nævnes nogle bivirkninger man kan opleve på kuren, men de afsluttes alle med at det går over efter en dag eller to.

Det bør altid give anledning til kritisk tænkning, når forfatteren angiver at: “i de senere år har videnskabelige undersøgelser peget på, at udrensning kan være en løsning på en lang række dagligdags skavanker som nærmest er blevet folkesygdomme. Samlet efterlader undersøgelserne heller ikke tvivl om, at en kortvarig faste er rigtig sundt for kroppen.” (p. 15).  Når man så kigger litteraturlisten igennem består den alene af 7 bøger med så spændende titler som Detox Bible, The pH Miracle For Weight Loss og Eating for Beauty, samt en henvisning til ikke nærmere specificerede artikler af en dansk speciallæge.

Men kan også finde en fin anbefaling af Spirulina (tørret blågrønalge) som angives at indeholde 12 gange så meget protein som oksekød. Da oksekød generelt indeholder omkring 20 gram protein pr. 100 gram, er det naturligvis en fysisk umulighed for Spirulina at indeholde 240 gram protein pr. 100 gram.

Efter den første halvdels motiverende skriblerier indeholder kapitel 8 en beskrivelse af hvordan selve kuren forløber, afhængig af om man kører 3, 7, 14 eller 24 dage. Der er tips til mental forberedelse, liste over anbefalet køkkenudstyr samt en liste over den mad man bør forberede inden kuren går i gang. Endelig kommer selve kurens hovedregler, samt negativliste og positivliste over de fødevare man skal undgå og dem man bør kaste sig over i stedet. Selve kuren fylder sådan se kun 17 sider, som til gengæld er koncise og uden unødig fyld.

Efter beskrivelsen af kuren følger 60 sider med opskrifter som overholder de beskrevne kriterier. Det er nok en af bogens største forcer, da det vil være langt lettere at gå til kuren når man har konkrete (forhåbentlig)  velsmagende retter som man kan gå lige til i stedet for at skulle kombinere sig frem gennem en liste af tilladte fødevarer. Opskrifterne er generelt overskuelige og er ledsaget af meget flotte billeder. Der er også en forslag til 10 dages kostplan baserer på bogens opskrifter. En super god ide.

Enkelte ingredienser er ikke helt almindelige og her havde det været en fordel med en introduktion til dem og en indkøbsguide til hvor man lettest anskaffer dem. Det gælder eksempelvis Tamari, sojayoghurt, mælkesyrepulver og Morqa bouillon.

Hvad kan du opnå med den fede faste

Martin indleder allerede på side 16 med en meget lang liste over skavanker som er tegn på at man brug for en udrensningskur. Listen er så omfattende og indeholder så forskellige problemer, at det er lettest blot at angive at ALLE mennesker i et eller andet omfang har behov for en udrensningskur, hvis man skal tage bogen bogstaveligt.

Gennem hele bogen finder man ligeledes citater fra folk om har prøvet den fede faste og beskriver deres resultater. Blandt de mange positive ændringer er blandt andet:

  • Pænere og mindre fedtet hud
  • Slut med rygproblemer
  • Mindskede eller fjernede allergigener
  • Mere energi, mindre søvnbehov
  • Daglig slim i halsen og snot i næsen forsvandt
  • Nedsat behov for astmamedicin

Hvad er de største udfordringer med kuren

Blandt de adskillige case studies i bogen er der et par problemer som dukker op flere gange:

  • Næsten alle nævner at det var super hårdt at vænne sig fra at drikke kaffe
  • Fravær af alkohol
  • Det er tidskrævende st skulle lære nye opskrifter og lave så meget mad selv
  • Det kan være dyrt da en del af de benyttede madvarer ikke er normale Netto/Fakta varer
  • Fastedagene kan være hårde

Hvordan foregår den fede faste?

De fede faste er faktisk ganske simpel, ikke at forveksle med at den dermed er let at overholde. De basale program bygges op omkring en række optrapningsdage før selve fasten, hvor man spiser alt hvad man vil af de tilladte fødevarer beskrevet nedenfor. Herefter kommer en eller flere rigtige fastedage, hvor man er begrænset til at indtage grøntsagsjuice. Fasten efterfølges af et antal nedtrapningsdage, hvor man på samme måde som optrapningen spiser hvad man vil af de tilladte fødevarer.

Kuren kan køres efter følgende fastlagte faser (men der er næppe noget galt i at tilpasse kadencen i en vis grad).

3 dages kur: 3 dage på den sunde kost (ingen faste)

7 dages kur: 3 dage på den sunde kost (optrapning), 1 dags faste og 3 dage på den sunde kost (nedtrapning)

14 dages kur: 6 dage på den sunde kost (optrapning), 2 dags faste og 6 dage på den sunde kost (nedtrapning)

24 dages kur: 10 dage på den sunde kost (optrapning), 4 dags faste og 10 dage på den sunde kost (nedtrapning)

Der synes ikke at være noget i vejen for at vælge et andet antal dage som passer med ovenstående kadencer, eksempelvis 4+1+4 eller 5+2+5.

Valget mellem ovenstående kurlængder afhænger i sidste ende af hvor store resultater man ønsker, men også hvor meget man kan overskue. Det er bedre at starte med en 7-dages kur som man rent faktisk overholder, end at starte på en 24-dages kur, som man dropper efter en uge, fordi det hele bare bliver for meget.

Regler under de normale kurdage

  • Start dagen med et glas lunkent vand med saften af en halv citron
  • 2 spiseskeer sund olie hver dag
  • Drik mindst 2 liter rent vand (uden kulsyre) hver dag (brug evt. en halvliterflaske og huske at den skal tømmes 4 gange på en dag)
  • Tag tilskud af mælkesyrebakterier hver aften
  • En halv times motion hver dag
  • Få rigelig søvn (7-8 timer i døgnet) – Martin anbefaler at være i seng senest 22:30
  • Ingen sukker eller salt som ikke findes naturligt i de benyttede madvarer
  • Spis som du føler behov for, men kun af de tilladte madvarer

Regler på fastedage

  • Start dagen med et stort glas lunkent vand med citronsaft
  • Drik lige så meget havrevand, urtete eller grøntsagsafkog som du har lyst til
  • Drik op til 1½ liter grøntsagsjuice hver dag, på tidspunkter som passer dig bedst. Helst friskpresset saft, men økologisk Biotta juice som kan købes i mange supermarkeder er ok – så længe det er uden tilsætningsstoffer
  • Tag tilskud af mælkesyrebakterier hver aften
  • En halv times moderat motion hver dag (hård motion kan være svært under faste)
  • Få rigelig søvn (7-8 timer i døgnet) – Martin anbefaler at være i seng senest 22:30

Fødevarer du skal holde dig helt fra

  • Sukker af enhver art (herunder honning og sirup)
    Kulhydrat og frugtsukker fra tilladte frugter og grøntsager er i orden
  • Undgå naturlige sødemidler som Sukrin og Stevia, da de medvirker til at fastholde kroppen i trangen til søde sager
  • Kunstige sødemidler
  • Gluten (protein fra eksempelvis hvede)
    Findes i fx. byg, rugmel, hvedemel (havre og havregryn indeholder ikke gluten, men der kan være smårester fra forarbejdningen)
  • Alkohol
  • Kød (også fra fjerkræ)
  • Mælk fra dyr (hovedsagelig komælk, men gede- og fåremælk er næppe bedre)
  • Fisk og skaldyr
  • Kaffe og te
    Koffeinfri kaffe er heller ikke tilladt
    Grøn te er heller ikke tilladt (indeholder koffein)
    Koffeinfri urtete er OK
  • Salt
  • Æg
  • Gær (og produkter med gær, herunder bagt brød)
  • Grøntsager at natskygge-familien
    Tomater, kartofler, peberfrugter, chili, aubergine
  • Proteinpulver baseret på æg eller mælk (valle, kasein, albumin)
  • Tørrede krydderier

Fødevarer du bør holde dig til (økologiske i videst muligt omfang)

Jeg har tilføjet en stjerne ud for de fødevarer jeg personligt ville holde igen med, da de er højglykæmiske og vil påvirke dit blodsukker mere end de andre fødevarer på listen. Det er ikke noget som er nævnt i bogen.

  • Naturris (brune ris)*
  • Bønner
  • Linser
  • Kikærter
  • Quinoa
  • Nødder
  • Mandler
  • Avocado
  • Glutenfri pasta*
  • Alle rodfrugter (kartofler er ikke en rodfrugt)
  • Alle frugter*
  • Tørrede frugter*
  • Alle friske krydderurter
  • Græskar
  • Broccoli
  • Spinat
  • Blomkål
  • Al form for salat og kål
  • Hvidløg
  • Ingefær
  • Oliven
  • Olivenolie
  • Tofu
  • “Mælk” af ris, soja, havre, mandel
  • Kokosmælk
  • Sojayoghurt
  • Squash
  • Asparges
  • Porrer
  • Majs*
  • Forårsløg
  • Havregryn
  • Grødblandinger (ikke glutenholdige korntyper og uden salt og sukker)*
  • Søde kartofler
  • Bambusskud
  • Citrongræs
  • Jordskokker
  • Løg
  • Risnudler*
  • Hirse
  • Boghvede
  • Ærter
  • Rispandekager*
  • Glutenfrit mel*
  • Riskiks uden salt*
  • Frisk tang og tørret Nori tang

Fordelagtige tilskud til kosten

  • Mælkesyrebakterier (probiotika, Martin anbefaler NDS, Udo’s Choice og Symbioflor+)
  • Gode sunde olieblandinger (afhængig af hvor mange frø/nødder/avocado etc. du spiser – Martin anbefaler Udo’s choice, Livets olie og MK olie)
  • Spirulina (super næringsrigt og indeholder komplet protein – Martin anbefaler pulverform – produceres af blandt andre Superfruit og Pukka og fås også som kapsler)

Du kan købe bogen hos Gucca.dk

Min egen erfaring

Så langt så godt. Indtil videre har jeg fået læst bogen, og forholdt mig til reglerne den stiller op.  Som det nok er fremgået, er jeg skeptisk over for den videnskabelige basis for de enkelte regler der opstilles. Jeg er heller ikke overbevist om at samtlige de forbudte fødevarer er skadelige, eller at alle produkterne på positivlisten bør indtages i ubegrænsede mængder.

Jeg er dog samtidig så fascineret af de mange positive anekdoter, at jeg er nødt til at prøve det selv. Nedenfor vil du kunne læse om mine erfaringer med den fede faste, hvis jeg får den prøvet ordentlig af.

Har du selv prøvet den fede faste må du meget gerne fortælle om din oplevelse ved at kommentere nedenfor.

Skrevet i: Faste

Kommentarer

  1. Anders skriver

    21. april 2015 kl. 15:49

    Hej

    Er der en grænse for hvor gammel man skal være?

    Min venindes lidt overvægtige barn, som både er meget høj og kraftig af sin alder, havde nemlig snakket om denne kur. Men er hun gammel nok? Kan det skade noget? Hun er 14 år gammel…

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

E-mail nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med slanketips og sunde opskrifter

Vægttab

Vægttab i 3 trin – sværere er det ikke

21. april 2017 By Mads Skriv kommentar

Sommeren nærmer sig med hastige skridt og udover lige efter nytår, er det vel den tid på året, hvor de fleste begynder at tænke på slankekure og … [Læs mere...]

Olie og smør til LCHF kost - Low Carb High Fat

LCHF kost – Low Carb High Fat

13. april 2014 By Godslankekur Skriv kommentar

LCHF er en populær forkortelse for Low Carb, High Fat, hvor Carb i sig selv er en forkortelse for Carbohydrates, altså kulhydrater.LCHF kost er … [Læs mere...]

Stenalderkost - palæo med kød

Stenalderkost – palæo kost

13. april 2014 By Godslankekur 2 kommentarer

For de fleste danskere er stenalderkost nok uløseligt forbundet til kendiskokken Thomas Rode, som har benyttet mangen en lejlighed til at fortælle om … [Læs mere...]

Dukan kuren - grillspyd med kylling og tomater

Dukan kuren

13. april 2014 By Godslankekur Skriv kommentar

Dukan kuren tager sit navn fra lægen Pierre Dukan som har opfundet og beskrevet kuren. I daglig tale omtales den også ofte som "du kan" kuren, da … [Læs mere...]

5:2 kuren (5:2 faste) skrevet i korn

5:2 kuren – 5:2 faste

13. april 2014 By Godslankekur Skriv kommentar

5:2 kuren (eller 5:2 faste, som nok er en mere præcis beskrivelse) er ganske enkelt et fænomen indenfor slankekursindustrien. Endda i en sådan grad at … [Læs mere...]

Tags

5:2 faste 5:2 kuren 5:2 kuren opskrifter Dukan kuren faste Intermittent fasting LCHF Low Carb High Fat Palæo kost Slankekur Stenalderkost Thomas Rode Vægttab

Om God slankekur

På god slankekur er vi slankeagnostikere.

Vi holder stædigt fast i at der ikke findes én rigtig slankekur som virker for alle, og som er den eneste der har videnskabelig dokumenteret effekt.

Her vil du derfor kunne læse om alt hvad der relaterer sig til at opnå og holde den slanke linje, uanset hvem der kommer med de bedste tips og tricks.

Søg

Tags

5:2 faste 5:2 kuren 5:2 kuren opskrifter Dukan kuren faste Intermittent fasting LCHF Low Carb High Fat Palæo kost Slankekur Stenalderkost Thomas Rode Vægttab

Copyright © 2025 · Magazine Pro Theme til Genesis Framework · WordPress · Log ind